Dette bør du vite om barn og syn

Dette bør du vite om barn og syn

Opplever du at barnet ditt sliter med konsentrasjonen eller gjentakende hodepine? Dårlig syn kan være grunnen. Bestill en synsundersøkelse i dag og oppdag dårlig syn så tidlig som mulig. 

Bestill time

Dette bør du vite om barn og syn

Opplever du at barnet ditt sliter med konsentrasjonen eller gjentakende hodepine? Dårlig syn kan være grunnen. Bestill en synsundersøkelse i dag og oppdag dårlig syn så tidlig som mulig. 

Bestill time

Synsfeil hos barn kan være vanskelig å oppdage for foreldrene og vanskelig for barn å si noe om – de er jo vant til å se slik de gjør! Les videre for å få vite hva du skal se etter og hva optikeren kan hjelpe til med.  

Tegn på dårlig syn hos barn 

Hvilke symptomer du kan se hos barnet ditt er selvfølgelig avhengig av hva slags synsfeil barnet har. Dette er hva du kan se etter:  

  • Myser mye 
  • Klager over uklart syn 
  • Blir sliten ved nærarbeid 
  • Klager over hodepine 
  • Har vanskeligheter med å sitte stille/konsentrere seg 
  • Ser ikke objekter på avstand, selv når de blir pekt ut 
  • Unngår lesing og annet nærarbeid 
  • Lukker ett av øynene 
  • Er lyssky eller veldig mørkredd 
  • Er klumsete 
  • Klager over doble/hoppende bokstaver  

Sjekker barnet av på én eller flere punkter? Bestill synsundersøkelse i dag 

 

Hvor ofte bør du ta med barnet ditt til synsundersøkelse? 

  • 4 år  
  • 1. klasse  
  • 4. klasse  
  • 8. klasse  
  • 1. videregående 

I Norge tilbys faktisk ingen offentlig undersøkelse av synet etter at 4-års undersøkelsen ved helsestasjonen er utført. Etter dette er det foreldrene sitt ansvar å følge opp barnet sitt syn. Vi anbefaler derfor å ta barnet med til synsundersøkelse dersom du har mistanke om at det ser dårlig.  

Da dårlig syn hos barn er vanskelig å oppdage, anbefaler vi synsundersøkelse ved skolestart (6år). Dette gjelder alle barn. Deretter vil optikeren anbefale videre oppfølging og du får tilbud om å følge hans innkallingsrutiner. 

Dersom optikeren ikke finner noen synsfeil hos førsteklassingen, er naturlig neste tid for undersøkelse i 4.klasse. Nå har barnet lært å lese og lesemengden øker. De skal nå lese for å lære og det forventes raskere lesing. Dette stiller større krav til synet, og én synsfeil vil kunne gi unødvendige utfordringer.  

Når barnet blir eldre, bør foreldre og barn snakke sammen om synet. Det blir da enklere for dere å vurdere om dere synes det er nødvendig å sjekke synet i 8.klasse og på videregående. 

Er du usikker, ta kontakt med oss for råd og veiledning.  

Hvordan foregår synsundersøkelse for barn? 

Synsundersøkelsen tilpasser vi til barnets alder og ferdigheter. Det er ikke noe krav om at barnet kan lese bokstaver for at vi skal sjekke synet. Om det trengs bruker vi andre symboler. I tillegg bruker vi bruker objektive tester som vi ikke er avhengig av tilbakemeldinger fra barnet. Det er viktig at foresatte er med på synsundersøkelsen.  

Vi starter med å stille noen spørsmål om syn, utviklingen av synet, helse og hvordan barnet mestrer hverdagsaktiviteter som barnehage/skole, motorikk og så videre. Optikeren vil så undersøke flere synsfunksjoner, blant annet skarpsyn på avstand, lesesyn, fargesyn og samsyn. Han/hun vil også sjekke at øynene er friske. 

Øyemuskulaturen som styrer fokuseringen er veldig sterk hos barn, og det er vanskelig å få denne til å «slappe av». Derfor kan optikeren bruke øyedråper som får musklene til å slappe av i en begrenset periode. Når vi gjør dette, får vi en mye mer pålitelig måling av barnets syn. Særlig er dette viktig for å avdekke langsynthet som er den vanligste synsfeilen for barn i Norge. 

Når vi er ferdige med undersøkelsen holder vi av god tid til å forklare resultatene og anbefalingene våre. Dersom det er behov for å gi barnet behandling med briller, linser eller eventuelt synstrening vil vi presentere og forklare de ulike alternativene dere har.  

Har du flere spørsmål om synsundersøkelse for ditt barn, kom innom butikken, ta kontakt eller bestill synsundersøkelse i dag.

 

Hva er en god barnebrille? 

Vi har et godt utvalg av barnebriller i mange prisklasser. For at brillen skal bli så god og fin som mulig er dette viktig: 

  • Tynne glass – vi gjør det vi kan for å lage tynne, pene brilleglass. 
  • Lette briller. Tynne brilleglass gir lettere briller. Også innfatningen bør være lett. Dette er noe vi ser etter når vi handler inn barnebriller til butikken. 
  • Slitesterke briller. Vi bruker plastglass som ikke knuser så lett. Dette er viktig også med tanke på sikkerhet. Innfatningene vet vi også at må tåle en trøkk. Vi må forvente at barnet ikke alltid er så forsiktig med brillene sine. 
  • God passform. Brillene skal være ordentlig godt tilpasset. Vi selger deg ikke en innfatning som ikke passer til barnet sitt ansikt. En brille som stort sett alltid glir ned på nesen er både irriterende, og dersom barnet ser over brillen mister den hele funksjonen!  

 

Kan barn bruke kontaktlinser? 

  • Ja, og det finnes ingen nedre aldersgrense for når barnet kan begynne med kontaktlinser. Her kommer foreldrene inn og er med og bestemmer. Det å ta av og på linsene må læres. Det er viktig at barnet lærer dette selv, men i begynnelsen kan en mulig løsning være at mor/far setter på og tar av linsene. 
  • Man må alltid ha en brille i tillegg til linsene, for linser skal ikke brukes om øynene er røde eller kjennes såre/vonde ut. 

  

Skal barnet mitt til optiker eller øyelege? 

Optikere kan undersøke alle barn. Dersom barnet er under 5 år, kan optikeren ikke bruke øyedråper ved undersøkelse uten i samarbeid med lege. Når barnet blir 5 år, kan alle optikere gjøre undersøkelsene. Vi anbefaler likevel å gå til en optiker som har kompetanse og erfaring med å undersøke barn. Optikeren kan attestere søknader om støtte fra NAV dersom barnet ditt kommer inn under disse kriteriene.  

Bestill time for barnet ditt her. 

 

Hva dekker NAV? 

Nesten alle barn og unge under 18 år får deler av brillen dekket av det offentlige. Fra 1. august 2022 ble det innført en offentlig støtte til barne- og ungdomsbriller som er bestilt av optiker. For de fleste vil støtteordningen dekke en del av den totale kostnaden til briller.   

Tilskuddet gis etter faste satser basert på brillens styrke. Tilskuddet trekkes fra regningen hos optikeren når brillen skal betales. Vi snakker med deg om dette. 

NAV dekker også briller som er til behandling og/eller forebygging av amblyopi hos barn under 10 år. 

Les mer om støtteordningene på briller til barn på NAV sine egne sider. 

 

 

Bestill synsundersøkelse

Enten du bruker briller eller linser så er det lurt å kontrollere jevnlig at styrken du bruker er rett og at øynene har god helse.